Coolest Projects & DojoCon Timișoara 2019

Perioada Proiectului: 30 – 31 Martie 2019

Tipul proiectului: Educație non-formală pentru copiii cu vârsta între 7 și 17 ani              

Coordonatori: ASOCIATIA ARRA PRO EDUCATIE IT & CoderDojo Pitesti

ARGUMENT:

Ritmul tot mai accelerat de evoluţie a lumii contemporane, dezvoltarea tehnologiilor digitale, oferă posibilitatea accesului la o mare varietate de surse de informaţii şi a participării la schimburi de experienţă motivante din punct de vedere intelectual. Acesta constituie cu certitudine unul dintre principalele beneficii ale mediului digital.

Clubul de programare CoderDojo Pitești are misiunea si viziunea de a transforma programarea intr-o experienta sociala si distractiva, de a asigura accesul copiilor proveniți din toate mediile sociale la sesiuni de programare, menite sa le dezvolte noi competențe, pentru a face fata provocărilor lumii moderne.

Asociatia ARRA PRO EDUCATIE IT, este o organizație nonguvernamentală care își propune să sprijine cercetarea, promovarea şi valorificarea educaţiei informale pentru copii si tineri. CoderDojo Pitești este unul dintre cele mai importante proiecte susținute de Asociație.

SCOPUL PROIECTULUI:

Scopul inițiativei este de a învăța programare într-un mod atractiv, precum și de aduce împreună copii cu aceleași interese, dar nu în ultimul rând de a crea la final proiecte interesante, de a stimula creativitatea ştiinţifica şi tehnica a copiilor, învăţarea creativa, bazata pe încurajarea participanților în a dezvolta modele proprii de explorare şi exprimare, prin intensificarea relaţiilor de colaborare între cluburile regionale.

DESCRIEREA PROIECTULUI:

In perioada 30 – 31 martie 2019, asociațiile nonguvernamentale: Banat IT, ARRA PRO EDUCATIE IT, CoderDojo Bucuresti, în parteneriat cu cluburile: CoderDojo Pitesti, CoderDojo Oradea, CoderDojo Timișoara @ISHO, CoderDojo Timișoara @Loga, CoderDojo București Nord, organizează un eveniment educativ de programare si creativitate, adresat copiilor cu vârsta între 7-17 ani, copii pasionați de programare și robotică.

Evenimentul, pe parcursul zilei de 30 Martie 2019, cuprinde diverse activități care au scopul de a încuraja performanța, colaborarea și creativitatea participanților. Programul cuprinde :

  • Ateliere de programare – Scratch, Minecraft, Tehnologii web, Algoritmica (Java/C++), Hardware (Arduino, RaspberryPi/Robotica);
  • Workshop-uri ;
  • Concursuri surpriza;
  • Prezentări de proiecte;
  • Fun & coolness.

Se așteaptă ca la acest eveniment sa participe peste 500 de copii si peste 150 de mentori, părinți, voluntari de la cluburile CoderDojo din toată țara.

În ziua de 31 Martie 2019, va avea loc, tot la Timișoara, RODojoCon 2019, un eveniment de consolidare a rețelei CoderDojo Romania si de schimb de experienta între mentori și campioni dar și părinți și ninjas din cele peste 45 de locații CoderDojo din țară!

Evenimentul este la aceasta pagina, https://www.facebook.com/events/564498494029567/, si CoderDojo Pitesti este coorganizator.

 

OBIECTIVELE PROIECTULUI:

  • Descoperirea nevoilor, preocupărilor şi preferinţelor copiilor şi valorificarea potenţialului LOR creator;
  • Promovarea învăţării de calitate şi activităţii de cercetare/experimentare şi valorificarea acestora în spaţiul comun al ştiinţelor;
  • Dirijarea participanților spre a identifica căile, de a descoperi şi investiga coduri de programare;
  • Dezvoltarea capacităţilor de comunicare, lucrul în echipă, să argumenteze corect alegerea unei variante, să aprecieze corect soluţiile oferite de ceilalţi copii;
  • Dezvoltarea capacităţilor de relaţionare, analiză, sinteză şi a gândirii logice;
  • Creșterea nivelului abilităților digitale, de expresivitate artistica, personale si prevocationale, de comunicare, relaționare socială și de viață prin intermediul tehnologiei;
  • Dezvoltarea unor aptitudini speciale, antrenarea elevilor în activităţi cât mai variate şi bogate în conţinut, cultivarea interesului pentru robotica;
  • Implicarea mentorilor şi copiilor în realizarea schimburilor de experienţă, participarea la programe şi proiecte educative la orice nivel, ştiut fiind că acestea contribuie în bună măsură la creşterea randamentului şcolar precum și la dezvoltarea personală în vederea formării personalității acestora.

GRUP ŢINTĂ :

Copii din mediul urban și rural, înscriși la clubul CoderDojo Pitești, mentori, și părinţi.

RESURSELE PROIECTULUI:

Umane:

Copii din mediul urban și rural, înscriși la clubul CoderDojo Pitești, mentori, și părinţi.

Informationale:

Promovare social-media, materiale de marketing (panouri, pliante, flyere, tricouri, șepci)

Financiare:

Resursele financiare ale proiectului vor fi în mare parte obținute din sponsorizări din partea companiilor din Pitești și nu numai. Bugetul preliminar de cheltuieli necesare pregătirii proiectului și deplasării unui număr de 15 copii și 5 mentori de la Pitești la Timișoara este:

  • Deplasare – 1.000 lei;
  • Cazare – 2.000 lei;
  • Masa – 2.000 lei;
  • Consumabile, diplome, premii – 1.500 lei;

Total estimat: 6.500 lei.

REZULTATELE DE BAZA ALE PROIECTULUI:

Însușirea limbajelor de programare, pornind de la noțiuni de bază, cu accent pe dezvoltarea abilităţilor de gândire logică şi rezolvare de probleme. Vom asimila teme de actualitate (Gaming, Mobile, Baze de date, Hardware). 

REZULTATE CALITATIVE AȘTEPTATE:

Participanții câștiga încredere și abilități esențiale pentru secolul 21. Copiii învață noi limbaje de programare, învață să filtreze informațiile oferite de internet și câștigă noi abilități sociale; mentorii/voluntari învață să lucreze cu noile programe educaționale și să deschidă și să susțină noi cluburi de programare CoderDojo.

Sperăm că vă veți alătura proiectului și veți deveni partenerii noștri, pentru susținerea acestor copii de excepție, în educația, reușitele si performanțele lor.